Carmen Rodés Rosés

Nascuda a Barcelona el 1930, hereta la seva afició artística del seu pare Rafael Rodés Areñas, afeccionat a les arts. Als quinze anys cursa estudis artístics a l’Escola Llotja de Barcelona i a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi.

Anys més tard reprèn les classes de pintura al taller del pintor Pascual Bueno. Finalment, es decideix a obrir el seu propi estudi a Barcelona. Durant aquesta època, assisteix a les classes amb model al Reial Cercle Artístic de Barcelona i també pren lliçons de gravat, tècnica que, a partir d’aquest moment, desenvoluparà al seu taller. El 1970 té lloc la seva primera exposició individual a València, la qual és seguida per altres mostres a Barcelona, Madrid i diversos punts de Catalunya. Una obra seva hi figura al museu italià de Montecatini.

Paral·lelament, la pintora catalana viatja pel món admirant per diferents museus l’obra dels grans mestres, dels quals mira d’aprendre’n. La seva gran admiració pels ‘fauves’ francesos influirà la seva obra, caracteritzada per l’exaltació del color i els sentiments propis del fauvisme, “la part vivent dels pintors” segons Henri Matisse. Serà aquest moviment pictòric el que representarà un element essencial en el seu repertori estilístic, que busca captar matisos, colors i transparències ressaltant, en gran part dels seus quadres, la figura femenina. Mare de sis fills i àvia de sis néts, l’artista dibuixa i pinta els infants, en els quals hi troba la tendresa, la línia i el color de la bellesa de l’ésser nadó.

La constància en el treball artístic és una de les principals característiques de Rodés Rosés. Durant els darrers anys, cal destacar la seva incursió en el camp digital, utilitzant les noves tecnologies amb una set infatigable de modernitzar-se i seguir aprenent. Ha convertit l’ordinador en un estri pràctic i manejable per fer, amb software d’edició digital, obres que segueixen manifestant l’essència artística de la pintora.

Carmen Rodés Rosés